فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسرین الیاسی فر، عبدالمجید طالب تاش* صفحات 5-28

    چینش آیات در سور قرآن، همجواری سوره ها، و تناسب میان سوره های هم گروه، همواره یکی از مباحث مهم علوم قرآنی بوده است که با عناوینی چون نظم آیات و تناسب سور مطرح است. تعبیر پیوستگی شبکه ای سوره های قرآن اصطلاح جدیدی است که از ارتباط ساختاری و محتوایی میان سوره ها سخن می گوید. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی پیوستگی های شبکه ای سوره های اذاییه مکی "الواقعه، التکویر، الانفطار، الانشقاق و الزلزال" را در دو جنبه تناسب ساختاری و محتوایی مورد بررسی قرار داده است. پژوهش بدست داده است که این سور دارای پیوستگی های ساختاری و ادبی شامل حسن آغاز، سجع، تشبیه، تصویرپردازی های ادبی، لحن و ریتم مشترک هستند که همه آن ها را در یک گروه ساختاری جای می دهد؛ همچنین تحقیق بدست داده است که این سور دارای پیوستگی های محتوایی شامل توحید ربوبی، ذکر حوادث قیامت، گروه بندی انسان ها در قیامت و غرض مشترک هستند. بررسی ساختاری و محتوایی حاکی از آن است که سور اذاییه مکی همگی از نظم آهنگ مشابه برخوردارند و دارای آیات نظیر از جهت شکلی و محتوایی هستند که پیوستگی شبکه ای آن ها را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: پیوستگی شبکه ای، سور اذائیه، سور مکی، همبستگی ساختاری، همبستگی محتوایی
  • رقیه جبرئیلی جلودار*، سید قاسم حسینی، عبدالله جبرئیلی جلودار صفحات 29-49

    برخی از محققان قایل به هم عرض بودن قرآن و سنت در حجیت بوده و سنت را در حالی که می تواند از قرآن کمک بگیرد در بخشی از اینکه قرآن درآن ساکت است، دارای استقلال می دانند، این نظریه برخلاف دیدگاه علامه طباطبایی و شاگردش آیت الله جوادی آملی است، که حجیت سنت را بر خواسته از قرآن و در طول آن می دانند، در این مقاله با روش تحلیلی، درصدد نقد دیدگاه اول برآمده و دلایلی از قبیل: قرآن آبشخور همه معارف سنت نه بخشی از آن، حجیت سنت وامدار آیات قرآن، قرآن معیار سنجش روایات، ترجیح ما وافق القرآن در تعارض روایات، ارایه شده است، دست آورد تحقیق حاکی از آن است که ادله قایلان به حجیت استقلالی سنت مثل، منبع بودن وحی برای سنت و دلیل عقلی بر حجیت سنت و نوگستر بودن آن، و عرضه روایات به سنت، نه تنها تمام نیست، بلکه برخی از آن به صورت غیرمستقیم حجیت سنت را در طول حجیت قرآن می داند و نه عرض آن.

    کلیدواژگان: قرآن، سنت، حجیت استقلالی، علامه طباطبایی، آیت الله جوادی آملی
  • بی بی زینب حسینی، علیه رضاداد* صفحات 51-84

    یکی از موضوعات مورد اهتمام مستشرقان، در حوزه تاریخ حدیث و فقه، نظریه ای موسوم به نظریه حلقه مشترک یا المدار است که به مشکلات جدی و متنوعی در اسناد و روایات فقهی می پردازد؛ برخی از این اشکالات عبارتند از: حلقه مشترک راویان، اسناد فامیلی، وجود معمران در اسناد، رشد وارونه اسناد و سکوت از دلیل؛ این نظریه در نهایت به این امر منجر می گردد  که روایات فقهی به سبب سیاست منع نقل و تدوین حدیث، چه بسا برخاسته از رای فقیهان باشد و زمان پیدایش آنها حداکثر قرن دوم هجری است؛ از این رو، سند روایات بر اساس نظریه حلقه مشترک، دچار تفرد بوده و ضعیف محسوب می شود. اما این پژوهش بر آن است که با روش تحلیل تاریخی، با تکیه بر فقه جعفری، به نقد و بررسی دیدگاه مستشرقان در خصوص نظریه حلقه مشترک پرداخته و با تاکید بر موضوعاتی نظیر حجیت فقه جعفری نزد اهل سنت، وجود کتاب امام علی (ع) نزد امام صادق (ع) به عنوان منبع فقهی مدون از قرن اول، شاگردی برخی راویان مورد ادعای مستشرقان به عنوان حلقه مشترک راوی نزد امام صادق (ع)، به رد ادعای مستشرقان مبنی بر تفرد احادیث فقهی بپردازد. در نتیجه این تحقیق دو نمودار حلقه مشترک به روش دو محقق خاورشناس، شاخت و یونبل، به عنوان نمونه ارایه شده که ایده حلقه مشترک و بخشی از نظریه مدار را ابطال می نماید.

    کلیدواژگان: حدیث، احادیث فقهی، فقه جعفری، مستشرقان، نظریه المدار، حلقه مشترک راوی
  • ناصر خزائی*، فیروزه کرمی صفحات 85-111

    از جمله سنت های الهی که در حوزه قرآن پژوهی مطرح است سنت ابتلاء و امتحان است که آیات زیادی در قرآن کریم به این موضوع عنایت دارد این تحقیق با استفاده از شیوه توصیفی تحلیلی و مراجعه به کتب لغت تفاسیر قرآن کریم و مراجعه به احادیث معصومین (ع) فراهم آمده و در پی پاسخ به این سوال است که واژه تمحیص از حیث مفهومی و با توجه به سیاق آیه به چه معناست و با واژه هایی مانند فتنه، ابتلاء و امتحان چه ارتباطی پیدا می کند. نتیجه  حاصل از آن  این است که تمحیص اخص از هر سه واژه  فوق الذکر است. از جمله دلایل این ادعا این است که در قرآن کریم این واژه خاص مومنین بکار رفته است. از نظر قرآن کریم بستر و زمینه ای که موجب تمحیص و تخلیص اهل ایمان می شود مواجهه مومن با دشواری های سخت و طاقت فرسا از قبیل حضور در میدان جهاد نابرابر با دشمنان دین است که با صبر و استقامت و جانبازی برای رضای خدا به عالی ترین درجات ایمانی  که همان تمحیص ایمان است دست می یابد و پیامد نوید بخش آن آرامش و اطمینان قلب و عزت و سعادت در دنیا و رسیدن به منزلت و آسایش و قرب الهی در آخرت خواهد بود.

    کلیدواژگان: تمحیص، امتحان، فتنه، ابتلاء، احادیث معصومان
  • کبری راستگو*، زهره قربانی مادوانی صفحات 113-139

    رویکرد معناشناسی همزمانی (توصیفی) تلاشی در جهت بازنمایی واژه ها و روابط آن ها که در ذهن انسان ها وجود دارد، محسوب می شود. بدین تصور، نوشتار حاضر ضمن کاربست این رویکرد، درصدد ارایه تحلیلی توصیفی از مفهوم انفاق و تبیین کارکرد معنایی و بلاغی مفاهیم هم نشین از این موضوع است که بعضا طی رابطه ای توافقی و یا  تقابلی در مجاورت مفهوم انفاق استعمال شده اند. بررسی داده های قرآنی حکایت از آن دارد که واژگان «احسان»، «اطعام»، «صدقه»، «الحاف» و «احفاء» از جمله واژگان هم نشین توافقی انفاق به شمار می آیند و واژگان «اکل باطل»، «کنز»، «بخل» و «شح» از جمله واژگانی هستند که در رابطه ای تقابلی با انفاق همنشین شده اند. همچنین روابط این واژگان با انفاق بر پایه مولفه های معنایی، تشابه یا تقابل اهداف، و سیاق و اشتراک در تعلقات قابل تشخیص است. ضمنا هر یک از واژگان با کارکرد مبالغه، یا تحلیل روان شناختی و تبیین جهان بینی استعمال شده اند. نیز میان هم نشین های مذکور با مفهوم انفاق، روابطی نظیر رابطه کنشی ایجابی و سلبی، سببی و عموم و خصوص برقرار است. وانگهی کشف روابط مفهومی میان این واژه ها با مفهوم انفاق، دلیلی بر کاربست حکیمانه و هدفمند واژگان در قرآن کریم به شمار می آید.

    کلیدواژگان: معناشناسی، محور همنشینی، انفاق، قرآن، کارکرد معنایی و بلاغی
  • غزاله رضایی*، احمد غلامعلی، محمد مرادی صفحات 141-165

    کتاب و حکمت دو مفهومی است که در تفاسیر قرآن درباره ی آن بحث شده است. مسئله اصلی نوشتار حاضر واکاوی مفهوم حکمت در همنشینی با کتاب در قرآن کریم است. در نگاه جدید ادعا بر آن است که مفهوم حکمت در مواردی که با کتاب همنشین شده است، مفهومی متفاوت از حکمت لغوی و اصطلاحی در قرآن دارد. روش پژوهش در مقاله حاضر تحلیل معنایی و مخاطب شناسی در آیاتی است که حکمت در کنار کتاب آمده است. با تامل در مخاطبان کتاب و حکمت در سراسر قرآن درمی یابیم که پیامبران و امت پیامبر دو مخاطب کتاب و حکمت در طول تاریخ بوده اند. از سویی از منظر قرآن برخی قرینه ها وجود دارد که حکمت در مواردی که با کتاب همنشین است، تنها به معنای مصطلح لغوی خود مانند منع از جهالت و استواری سخن نیست بلکه معنایی خاص پیدا کرده است. از جمله قرینه هایی که در خصوص کاربست حکمت در قرآن وجود دارد، می توان به این موارد اشاره کرد: بهره مندی اختصاصی اولواالالباب از حکمت علیرغم عمومیت تعلیم، تکرار امر تعلیم حکمت به پیامبر، نعمت ثقیل الهی، واکنش حسودانه یهود به نعمت حکمت و... . بنابر این از مجموع رویکرد تعلیم حکمت به امت پیامبر و تکرار آن به دست می آید که دست کم یکی از معانی حکمت در چهار آیه قرآن که با کتاب همنشین شده است به معنای ولایت علی علیه السلام است که در قالب عنوان حکمت باید به مسلمانان تعلیم داده می شد.

    کلیدواژگان: کتاب، حکمت، قرآن، ولایت، مخاطب شناسی
  • بشیر سلیمی*، صابر امامی صفحات 167-193

    اعجاز بیانی قران کریم پس از گذشت بیش از 14قرن هر روز ابعاد جدیدی را پیش روی متفکران می گشاید. یکی از این زوایا بررسی عاصر قصه و ارتباط آن با عنصر گفت وگو می باشد. هدف از این جستار بررسی این موضوع در آیات قرآن کریم می باشد. به همین منظور شیوه ها و فنون قصه پردازی در قرآن، ویژگی های گفت وگو در قرآن، سیر تاریخی نظرات گفت وگو مورد بررسی قرار گرفته است و در ادامه بصورت کاربردی در داستان حضرت مریم سلام الله علیها به این موضوع پرداخته شده است. بررسی ها نشان از پیشرو بودن تکنیک داستان سرایی و روایت گری قرآن پیش از شکل گیری مکتب های ادبی گوناگون می باشد. جهت نیل به این هدف از روش تحلیلی، مقایسه ای کتابخانه ای سود جسته ایم.

    کلیدواژگان: گفت وگو، قرآن، درام، داستان، منظر ادبی
  • سیده فاطمه سلیمی*، سید معصوم حسینی، افتخار برزگر صفحات 195-224

    واژه "استکبار" از واژگان کلیدی در نظام توحیدی قرآن است که به عنوان شاخصه ویژه مخالفان و معارضان دعوت حق، جایگاه خاصی پیدا کرده است. با توجه به نقش برجسته ی این مقوله در نظام زندگی بشر و فراهم سازی مفاسد و انحرافهای اخلاقی، ضرورت دارد ماهیت عناصری که شبکه معنایی «استکبار» را تشکیل می دهند، مورد بازنمایی قرار گیرد. پژوهش حاضر بر آن است تا با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی پس از مفهوم شناسی لغوی این واژه به ارتباط معنایی واژه "استکبار" با واژه های هم نشین اشاره داشته و در این میان با تحلیل موردی برخی از مولفه های روابط همنشینی مانند کانون های کاربردی و تقابل معنایی، میدان معنایی این واژه روشن گردد. نتایج برآمده آنکه، "استکبار" در کانون ارتباط با شیطان، کافران، مشرکان، ملاء و مترفین تجلی یافته است و مفاهیمی همچون خودبرتربینی، خداناباوری و ناسپاسی، هواپرستی و گروه سالاری و تنفذسالاری را در شبکه ی معنایی واژه استکبار شناسایی می کند؛ همچنین این واژه در تقابل معنایی با مفاهیمی همچون ایمان، عبودیت، اطاعت، غفران و استضعاف قرار می گیرد و در ترسیم عامل باطل گرایی انسان و پیدایش اصلی ترین رذایل اخلاقی تاثیرگذار است؛ مهم آنکه برآورد معنا بر اساس این سازوکار زبانی، مدلی روشمند به شمار آمده و در پی کشف معانی ضمنی به درجه تنزل معنایی و مقامی استکبار در معیار قرآن اشاره داشته است.

    کلیدواژگان: معنی شناسی، روابط همنشینی، کانون معنایی، تقابل معنایی، استکبار، گفتمان قرآن
  • سید ضیاءالدین علیانسب*، سید مجید نبوی صفحات 225-253

    در روایات شیعی به نشانه های حتمی قیام امام مهدی(ع) توجه شده است که ضرورت دارد تعداد و مصادیق واقعی آن ها مشخص شود. مقاله پیش رو به این مسئله پرداخته و پس از بررسی روایات شیعی، تصویر روشنی از نشانه های حتمی قیام امام مهدی(ع) ارایه نموده است. پس از واکاوی 17 نشانه ی نقل شده در روایات، این نتیجه به دست آمد که در منابع روایی شیعه و مطابق ملاک های خاص برای تشخیص علامت های حتمی از غیر حتمی، تنها به حتمیت چهار نشانه؛ 1 خروج سفیانی، 2 خسف بیداء، 3 قتل نفس زکیه و 4 ندای آسمانی، تصریح شده است و قابل اعتنا هستند، لکن حتمی بودن 1 یمانی، 2 خسف های دیگر غیر از بیداء، 3 دجال، 4 اختلاف بنی العباس، 4 نزول حضرت عیسی(ع)، 5 فریادی در ماه رمضان، 6 خروج آتشی از عدن، 7 ظهور دستی در آسمان، 8 دخان (دود)، 9 ظهور خورشید از مغرب و 10 واقعه ی احجار الزیت، بر اساس این روایات و ملاک ها، مورد نقد جدی قرار گرفته است؛ برخی از آن ها دلیل روایی قابل اعتنایی ندارند و برخی از آن ها از نشانه های قیامت هستند و به اشتباه یا تسامح، نشانه ی ظهور تلقی شده اند.

    کلیدواژگان: امام مهدی(ع) آخرالزمان، نشانه های ظهور، علایم حتمی، ظهور، قیام، خروج
  • فاطمه لایقی، عباس همامی* صفحات 255-280

    بررسی ارتباط بین آیات یک سوره و ساختار معنایی، روش نوینی در تفسیر قرآن است. ساختار معنایی بیان می کند که هر سوره دارای یک غرض اصلی است و تمامی آیات و مباحث مطرح شده در سوره به آن غرض مرتبط می‏شوند. با بررسی سیاق آیات و دیگر روش های کشف غرض سوره مشخص گردید که غرض سوره «الاحزاب» "برطرف نمودن فشار وارده بر پیامبر(ص) از طرف گروه های مختلف جامعه" است. یکی از فواید ترسیم ساختار معنایی سوره ها کمک به حل اختلافات تفسیری است. در سوره «الاحزاب» در مورد آیه تطهیر اختلاف تفسیری وجود دارد. اهل سنت با استناد به سیاق آیات، مصداق «اهل البیت» در آیه تطهیر را همسران رسول الله (ص) و مفسران شیعه با استناد به روایات معصومان علیهم السلام مصداق «اهل البیت» را خمسه طیبه می دانند. لیکن بررسی دقیق سیاق آیات، ساختار معنایی و غرض سوره «الاحزاب»، دلیل اهل سنت را که سیاق آیات است، رد می نماید.

    کلیدواژگان: ساختار، سوره «الاحزاب»، غرض، پیامبر(ص)، آیه تطهیر
  • نفیسه مصطفوی* صفحات 281-301

    یاجوج و ماجوج، از علایم آخرالزمان در ادیان اسلام، مسیحیت و یهود هستند. یکی از منابع شناخت، روایات و احادیث ماثوره است که ورود اسرایلیات از سوی جعل کنندگان روایات با مضامین متناقض به پیچیدگی این معما افزوده است. مفسران مسلمان در دوره های مختلف متاثر از روایات و تحولات اجتماعی در شناخت هویت آنها به نتایج متفاوتی رسیده اند. حوادث و تحولات اجتماعی مانند حمله مغول از عوامل موثر در شناخت هویت آنان بوده است. ادعای جدید که تصاویر تمام نقاط زمین به دوربین های ماهواره مخابره می شود و ازسویی نیافتن سدی با قدمت و منطبق با مشخصات نصوص دینی، مفسر معاصر را در تنگنای تازه ای قرار داده است. این جستار آرای مفسران برجسته معاصر را گردآوری و نقد نموده است. تکیه بر دلایل عقلی، شواهد تجربی و منابع نقلی به دور از تاویل، نتیجه این جستار است. بر اساس یافته ها، بلکه قوم مغول سنخیتی با دو قوم ندارد و تاویل به دول مستکبر نیز متعارض با روایات است. قوم بدون ستر، منطبق با یاجوج و ماجوج  و دیدگاه ارجح است، اما گذر زمان حقایق بیشتری درباره این دو گروه که خروج آنها از علایم الظهور است، آشکار خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: یاجوج، ماجوج، تفاسیر معاصر، مغول، آدمک، دول مستکبر
  • محمد معظمی گودرزی*، محمدهادی مفتح، محمدجواد نجفی صفحات 303-337

    این مقاله نظر روشنفکران معاصر دینی مسلمان مبنی بر تاثیرپذیری قرآن از فرهنگ اعراب عصر نزول در توصف نعمت های بهشتی را مورد تحلیل و نقد قرار داده و نهایتا به این نتیجه رسیده که خداوند در معرفی بخش کوچکی از نعمت های نامحدود بهشت که مورد خواسته و آرزوی تمامی انسان ها در همه عصرها می باشد براساس اصول عقلایی محاوره و متناسب با مخاطبان اولیه قرآن، از الفاظ، تعابیر و معهودات مردم عصر نزول، به صورت بهینه استفاده کرده است، بدون اینکه از مرز واقع گویی خارج شود یا از فرهنگ آن زمان تاثیر بپذیرد. با این وجود در معرفی همین بخش محدود از نعمت های بهشتی نیز به تفاوت ماهوی آن ها با مشابه های دنیایی اشاره کرده و در مقابل از وجود نعمت های معنوی و نعمت های بی شمار دیگری که خارج از تصور عقول بشری می باشد، خبر داده است.

    کلیدواژگان: قرآن، توصیفات بهشت، فرهنگ عصر نزول، روشنفکران معاصر
|
  • Nasrin Elyasifar, Abdul-Majid Talibtash* Pages 5-28

    The arrangement of verses in the Quranic surahs, the proximity of the surahs and the congruence between the surahs of the same group have always been one of the important issues in Quranic sciences, which has been dealt with under such titles as the order of the verses and the congruence of the surahs. The network associations of the Quranic surahs is a new term that speaks of the structural and content connection of the surahs. Using the descriptive-analytical research method, this research work examines the network associations of the Meccan izaiyyah surahs “al-Waqi’yah”, “al-Takwir”, “al-Infitar”, “al-Inshiqaq” and “al-Zilzal” in two aspects: structural and content congruence. The findings have revealed that these surahs have some structural and literary associations, including good beginning, saj’ (a form of rhymed prose), simile, literary imagery, common tone and rhythm, which place all them in one structural group. The findings have further indicated that these surahs have some content associations, including divine monotheism, the citing the events of the Day of Resurrection, the grouping of human beings on the Day of Resurrection, and a common intent. The structural and content analyses suggest that all the Meccan izaiyyah surahs have similar melodies, and they have similar verses in form and content that reinforce their network association.

    Keywords: network association, izaiyyah surahs, Meccan surah, structural unity, content unity
  • Roqayyeh Jabraili Jolodar*, Sayyid Qasem Hosseini, Abdullah Jabraili Jolodar Pages 29-49

    Some scholars believe that sunnah is as authoritative as the Quran and consider sunnah to be independent while being able to seek help from the Quran about the issues on which the Quran is silent. This theory is contrary to the view of Allameh Tabatabaei and his student Ayatollah Javadi Amoli, who believe that the authority of sunnah originates from the Quran and sunnah is not as authoritative as the Quran. Using the analytical method, this article has sought to critique the first view and has given such reasons as ‘the Quran is the source of all the teachings of sunnah, not part of it’, ‘sunnah owes its authority to the verses of the Quran’, ‘the Quran is the criterion for evaluating narrations’ and ‘when a conflict occurs between narrations, the narration which complies with the Quran is preferred’ in support of the second view. The findings reveal that the reasons given for the independent authority of sunnah, e.g. the revelation is the source of sunnah, there are rational reasons for the authority of sunnah, belief in the independent authority of sunnah has a modernistic nature and narrations are judged by comparing them with sunnah, are not only incomplete, but some of them indirectly consider sunnah as authoritative as the Quran and do not put it second to the Quran in authority.

    Keywords: the Quran, sunnah, independent authority, Allameh Tabatabaei, Ayatollah Javadi Amoli
  • Bibi Zeinab Hosseini, Elliyeh Rezadad* Pages 51-84

    One of the topics of interest to the Orientalists in the field of history of hadith and jurisprudence is the common link theory which deals with serious and various problems in jurisprudential documents and narrations. Some of these problems are: the common link of narrators, family documents, involvement of too old narrators in documents, back-ward growth of documents and argument from silence. This theory eventually concludes that, due to the policy of prohibition of narrating and compiling hadiths, jurisprudential narrations may have arisen from the minds of jurists and their time of origination is at the most the second century AH. Hence, according to the common link theory, the documents of narrations suffer from singularity and are considered weak. However, this study aims to critique and examine the views of the Orientalists on the common link theory by relying on Ja’fari jurisprudence and using the historical analysis method and reject the claim of the Orientalists that jurisprudential hadiths suffer from singularity emphasizing issues such as the authority of Ja’fari jurisprudence among Sunnis, Imam Sadeq’s (a.s.) access to Imam Ali's (a.s) book as a written jurisprudential source from the first century and the fact that some of the narrators claimed by the Orientalists to be the common link of narration were Imam Sadeq’s (a.s.) students. As a result of this research, two common link diagrams are presented as examples based on the method of the two Orientalists, i.e. Schacht and Juynboll, that invalidate the idea of ​​ common link and a part of the common link theory.

    Keywords: hadith, jurisprudential hadiths, Ja’fari jurisprudence, Orientalists, the common link theory, narrators’ common link
  • Naser Khazaei*, Firuzeh Karami Pages 85-111

    Ebtela’ (affliction) and emtehan (examination) are among the divine traditions in the field of Quranic studies, and many verses in the holy Quran deal with them. This research work has been conducted using the analytical-descriptive method and by referring to the commentaries of the Quran and the hadiths of the Infallibles (a.s.), and it aims to find out what the word tamhis conceptually means considering the context of the verse and how it is related to words such as ebtela’, fetneh (sedition) and emtehan. The results reveal that the word tamhis is more specific than the other three words. One of the reasons for this claim is that, in the holy Quran, this word has been particularly used to refer to the faithful. According to the holy Quran, for the faithful to be purified, they need to be faced with such difficult and tough conditions as fighting in the field of unequal jihad with the enemies of religion, which they undertake with patience and perseverance in order to satisfy God and reach the highest degrees of faith, i.e. tamhis of faith. The promising outcome of all this is peace, security, calmness of heart, dignity and happiness in the world and the attainment of dignity, comfort and divine proximity in the Hereafter.

    Keywords: tamhis (examination aimed at distinguishing sincere individuals from the insincere ones, ebtela’ (affliction), fetneh (sedition), emtehan (examination), the hadiths of the Infallibles (a.s.)
  • Kobra Rastgoo*, Zohreh Qorbani Madovani Pages 113-139

    The syntagmatic (descriptive) semantic approach is an attempt to represent the words and their relations existing in the human mind. Considering this idea, the present paper, while applying this approach, seeks to provide a descriptive analysis of the concept of infaq and to explain the semantic and rhetorical function of the concepts that having a syntagmatic relation with it are sometimes used in relation to infaq. Examination of the Quranic data reveals that the words “ehsan”, “et'am”, “sadaqah”, “elhaf” and “ehfa’" are among the words which have similar meanings to infaq, and the words “akl batet”, “kanz”, “bokhl” and “shohh” are among the words that have an opposite syntagmatic meaning relation with infaq. Also, the relation between these words can be identified on the basis of their semantic components, similarity or contrast of purpose, context and common applications. In addition, each one of these words has been used with an exaggerated function, or psychological analysis and worldview explanation. Furthermore, among the words having a syntagmatic relation with infaq, there are such relations as positive and negative functional relations, causal relation and inclusion relation. Moreover, the discovery of the conceptual relations between these words and infaq is indicative of the wise and purposeful use of words in the holy Quran.

    Keywords: semantics, syntagmatic axis, infaq (spending or giving to please God), the Quran, semantic, rhetorical function
  • Ghazaleh Rezaei*, Ahmad Gholam-Ali, Mohammad Moradi Pages 141-165

    Kitab and hikmah are two concepts discussed in the commentaries of the Quran. The main purpose of the present article is the analysis of the concept hikmah when it co-occurs with kitab in the holy Quran. It is currently claimed that the concept hikmah has a different meaning from the lexical and idiomatic hikmah in the Quran in cases where it co-occurs with kitab. The research method in the present article is semantic analysis and audience analysis in the verses where hikmah has been mentioned next to kitab. Reflecting upon the audience of kitab and hikmah throughout the Quran, we find out that the prophets and their ummahs were the two addressees of kitab and hikmah throughout the history. On the other hand, from the perspective of the Quran, there are some parallel cases in some of which co-occurs with kitab. In these cases, hikmah does not just denote what it literally means, such as forbidding ignorance and firmness of language, but it has a special meaning. Among the parallels cases regarding the application of hikmah in the Quran, we can mention the following: men of wisdom’s exclusive enjoyment of hikmah in spite of the generality of teaching, repetition of the teaching of hikmah to the Prophet, the divine heavy blessing, the jealous reaction of the Jews to the blessing of hikmah, etc. Therefore, from the general approach of teaching hikmah to the Prophet’s ummah and its repetition, it is understood that at least one of the meanings of hikmah in the four verses of the Quran in which it co-occurs with kitab is the wilayah of Ali (a.s.) which should be taught to Muslims in the form of hikmah.

    Keywords: kitab (book), hikmah (to know the best of things by way of the best of sciences), the Quran, wilayah, audience analysis
  • Bashir Salimi*, Saber Emami Pages 167-193

    After more than 14 centuries, the expressive inimitability of the holy Quran opens new dimensions for thinkers every day. One of these angles is the study of the story and its relation to the element of dialog. The purpose of this article is to look into this issue in the verses of the holy Quran. For this purpose, the methods and techniques of storytelling in the Quran, the characteristics of dialog in the Quran and the historical course of the views on dialog have been examined, and later in the article, this issue has been practically dealt with in the story of Hazrat-e Maryam (a.s.). The findings indicate that the storytelling and narrative technique of the Quran was advanced before the establishment of various literary schools. This study has been conducted using the analytical, comparative and library methods.

    Keywords: dialog, the Quran, drama, story, literary perspective
  • Sayyideh Fatemeh Salimi*, Sayyid Masoom Hosseini, Eftekhar Barzegar Pages 195-224

    The word istikbar (arrogance) is one of the key words in the monotheistic system of the Quran, which has found a special status as a special feature of the opponents and adversaries of the call to the truth. Given the prominent role of this issue in the human life system and its provision of corruption and moral deviations, it is necessary to represent the nature of the elements that make up the semantic network of istikbar. Using the descriptive-analytical method, the present study aims, first, to analyze the lexical concept of this word and, then, to examine the semantic relations of the word istikbar with the words which co-occur with it, so that some of the syntagmatic elements of this word such as semantic proximity, semantic contrast and semantic field are illuminated through case analysis. The results show that istikbar is in close proximity with Satan, infidels, polytheists, affluent people and voluptuaries, and concepts such as selfishness, atheism and ingratitude, fanaticism, group-preference and infiltration-seeking are included in the semantic network of istikbar. This word is further in semantic contrast with concepts such as faith, servantship, obedience, forgiveness and ‘the state of being oppressed’, and it is effective in leading man towards falsehood and the emergence of the major moral vices. Importantly, the estimation of meaning based on this linguistic mechanism is considered a methodical model and following the discovery of implicit meanings, it has tackled the degree of semantic degradation and status degradation of istikbar by Quranic standards.

    Keywords: semantics, syntagmatic relations, semantic proximity, semantic contrast, istikbar (arrogance), discourse of the Quran
  • Sayyid Ziaoddin Olyanasab*, Sayyid Majid Nabavi Pages 225-253

    In Shiite narrations, the inevitable signs of the uprising of Imam Mahdi (a.s.) have been dealt with, and it is necessary to determine their true number and examples. The present article deals with this issue, and, following an examination of the Shiite narrations, it provides a clear picture of the inevitable signs of the uprising of Imam Mahdi (a.s.). After analyzing 17 signs cited in the narrations, it was concluded that, in Shiite narrative sources and according to the specific criteria for distinguishing inevitable signs from the uncertain ones, only the following four signs are reliable: 1) the uprising of al-Sufyani, 2) Khasf al-Baydaʾ (an incident in which the Earth will swallow the land al-Bayda), 3) the murder of zakiyyah (pure) soul and 4) the Heavenly call. However, on the basis of the same narrations and criteria, the inevitability of 1) Yamani, 2) Khasfas apart from Khasf al-Baydaʾ, 3) Dajjal, 4) the Bani al-Abbas dispute, 4) the descent of Jesus (a.s.), 5) a cry in the month of Ramadan, 6) the outflow of fire from Aden, 7) the appearance of a hand in the sky, 8) smoke, 9) the rising of the sun from the west and 10) the Ahjar al-Zayt incident has been seriously criticized. Some of them do not have a considerable narrative evidence, and some others are signs of the Day of Judgment, and they have been mistakenly or negligently taken for the signs of the reappearance of Imam Mahdi (a.s.).

    Keywords: Imam Mahdi (a.s.), apocalypse, signs of reappearance, inevitable signs, reappearance, uprising
  • Fatemeh Layeqi, Abbas Hemami* Pages 255-280

    Examining the relationship between the verses of a surah and the semantic structure is a new method in interpreting the Quran. The semantic structure says that each surah has a main purpose and all the verses and issues discussed in the surah are related to that purpose. The examination of the context of the verses and the utilization of other methods of discovering the purpose of the surah clarified that the purpose of the Surah al-Ahzab is “to relieve the pressure exerted on the Prophet (p.b.u.h.) by different groups of the society”. One of the benefits of delineating the semantic structure of surahs is to help resolve interpretive disputes. In Surah al-Ahzab, there is an interpretive dispute about the tat-hir (purification) verse. Relying on the context of the verses, the Sunnis believe that “Ahl al-Bayt” in the tat-hir verse refers to the wives of the Prophet (p.b.u.h.), and considering the narrations of the Infallibles (p.b.u.th.), the Shiite commentators hold that “Ahl al-Bayt” refers to the five pure individuals, i.e. Prophet Mohammad, Hazrat-e Fetemeh, Imam Ali, Imam Hasan and Imam Hussein (a.s.). However, a careful study of the context of the verses, the semantic structure and purpose of Surah al-Ahzab refutes the Sunnis’ evidence which is the context of the verses.

    Keywords: structure, Surah al-Ahzab, purpose, the Prophet (p.b.u.h.), the tat-hir (purification) verse
  • Nafiseh Mostafavi* Pages 281-301

    Ya’juj and Ma’juj are signs of apocalypse in Islam, Christianity and Judaism. One of the sources of cognition is ma’surah narrations and hadiths (those originated from the Infallibles) and the advent of Isra’iliyyats by the fabricators of narrations with contradictory themes has added to the complexity of this puzzle. Influenced by narrations and the role of social developments in knowing their identity, Muslim commentators have come up with different conclusions in different periods. Social events and developments such as the Mongols’ attack have been instrumental in recognizing their identity. The new assertion that images of all parts of the earth are transmitted to satellite cameras, and not finding a dam as old as the one mentioned in religious scriptures and congruent with its features has put the contemporary commentator in a new predicament. This article has collected and criticized the opinions of prominent contemporary commentators, and reliance on rational reasons, empirical evidence and narrative sources devoid of interpretation are the result of this study. According to the findings, the Mongols tribe has no congruity with the two tribes, and the interpretation of arrogant states is also in conflict with narrations. The group without covering corresponds to Ya’juj and Ma’juj and is the preferable view, but the passage of time will reveal more facts about these two groups whose rising is one of the signs of Imam Mahdi’s (a.s.) appearance.

    Keywords: Ya’juj, Ma’juj, contemporary commentaries, Mongols, manikin, arrogant states
  • Mohammad Mo’Zami Goodarzi*, Mohammad Hadi Mofatteh, Mohammad Javad Najafi Pages 303-337

    This article analyzes and critiques the contemporary Muslim intellectuals' views on the issue that the Quran has been influenced by the Arab culture of the time of revelation in describing the blessings of Paradise, and ultimately concludes that, in introducing a small part of the infinite blessings of Paradise desired and wished by all  human beings in all ages, God has optimally utilized the words, perceptions and conventions of the people of the time of revelation without losing touch with reality or being influenced by the culture of the age relying on rational principles and being consistent with the  initial addressees of the Quran. However, in introducing this limited portion of the blessings of Paradise, He also points out their inherent differences with their worldly counterparts, and at the same time, announces the existence of numerous spiritual blessings and countless other blessings which are beyond human imagination.

    Keywords: the Quran, Paradise descriptions, the culture of the time of revelation, contemporary intellectuals